Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0735-153-230

Protetică dentară

Protetica dentară este specialitatea stomatologiei care se ocupă cu restaurarea dinților absenți, a celor cu anumite colorații (care nu pot fi tratate cu ajutorul albirii dentare), abrazați sau din rațiuni estetice, prin aplicarea unor proteze biocompatibile.

 

Aceasta este divizată în trei domenii: protetică dentară fixă, protezarea mobilizabilă a edentațiilor parțiale și protezarea mobilizabilă a edentațiilor totale. Protezele dentare sunt în general piese rigide, realizate în afara cavității bucale, cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară.

 

Tipuri de proteze dentare:

  • Coroane dentare
  • Punți dentare
  • Proteze mobile și mobilizabile
  • Protetica pe implant

Ce materiale se folosesc?

Lucrările protetice sunt confecționate din metalo-ceramică și ceramică pe suport de zirconiu. În ambele cazuri, inițial se confecționează o capă (din metal sau zirconiu) care se adaptează la bontul dentar sau cel protetic (pentru implant) peste care se aplică ceramică cu o estetică și rezistenţă ridicate. Pentru o integrare perfectă la nivelul arcadei dentare și o bună funcționalitate în ocluzia dentară, se parcurg 2 etape de verificare a lucrărilor dentare, proba capei și proba la ceramică, după acestea piesa protetică fiind gată pentru cimentare.

 

  • Coroanele dentare

În cazul unui dinte cu o distrucție coronară însemnată care nu poate fi restaurat prin obturații fizionomice (plombe) sau în cazul celor tratați endodontic se indică utilizarea coroanelor unidentare fixe.

 

Acestea restaurează în totalitate coroana unui dinte natural, integrându-se perfect la nivelul arcadei dentare.

 

Materialele din care sunt realizate acestea pot fi: metalo-ceramică, cu un nivel de estetică ridicat, rezistență și durabilitate în timp; ceramică pe suport de zirconiu, cu o estetică superioară și o adaptare perfectă la bontul dentar (dintele şlefuit) şi ceramica integrală pentru zona frontală ce impune exigenţe ridicate din punct de vedere estetic.

 

În cazul unui dinte absent, pentru a păstra integritatea dinților vecini, se optează pentru inserarea unui implant dentar. Acesta restaurează rădăcina dintelui pierdut, la nivelul căreia se va aplica un bont protetic pentru a face conexiunea cu viitoarea coroană dentară.

 

  • Punțile dentare

Acestea reprezintă piese protetice fixe care restaurează absenţa unuia sau mai multor dinți.

 

Ca și componenţă, ele sunt alcătuite din coroanele care se aplică pe dinții stâlpi şlefuiţi (sau bonturile protetice de la nivelul implanturilor dentare) și corpul de punte, care înlocuieşte dintele absent.

 

Pentru o înțelegere mai bună a acestui concept, putem face o analogie cu un „pod” în care dinții stâlpi şlefuiţi sunt pilonii de susținere, iar corpul de punte reprezintă „podul propriu-zis”.

 

Pentru o bună integrare estetică și funcțională, acestea sunt confecționate din metalo-ceramică sau ceramică pe suport de zirconiu.

 

 

  • Protezele dentare mobile sau mobilizabile

În cazul absenței unui număr mai mare de dinți până la un câmp total edentat (lipsa tutoror dinților la unul dintre maxilare) se poate opta pentru o proteză parțială sau una totală.

 

Acestea fiind variante mobile, în unele cazuri nu asigură în totalitate confortul unor proteze fixe, cum sunt coroanele sau punțile dentare, pacientul având nevoie de o perioadă de adaptare la noua situaţie.

 

  • Protetica pe implant

O soluție tot mai mult folosită în cabinetul stomatologic, este reprezentată de restaurarea dinților absenți prin implanturi dentare. Acestea oferă o alternativă fixă de restaurare a unor breșe edentate, fără prepararea invazivă a dinților vecini spațiului edentat.

 

Chiar și în cazul unui câmp edentat total (lipsa tuturor dinților) se poate opta pentru inserarea mai multor implanturi dentare (în cele mai multe cazuri între 4 implanturi la nivelul mandibulei şi  6 implanturi la nivelul maxilarului) care să asigure rezistența viitoarei punți dentare care restituie dinții absenți.

 

Aceasta reprezintă o soluție restauratorie fixă care permite o funcționalitate avansată și o estetică ridicată.

Care sunt rezultatele?

Protezele dentare, fie că sunt coroane sau punți, redau forma și culoarea exactă a dinților naturali, fiind eficiente în realizarea funcțiilor specifice aparatului dento-maxilar (masticație, vorbire). Acestea oferă un rezultat rapid din punct de vedere al tratamentului unuia/mai multor dinți absenți și predictibil pe o durată lungă de timp.

 

De ce să ai încredere în noi?

 

Prin profesionalism, devotament și dedicare, putem rescrie împreună povestea zâmbetelor curajoase!