Protetica dentară este specialitatea stomatologiei care se ocupă cu restaurarea dinților absenți, a celor cu anumite colorații (care nu pot fi tratate cu ajutorul albirii dentare), abrazați sau din rațiuni estetice, prin aplicarea unor proteze biocompatibile.
Aceasta este divizată în trei domenii: protetică dentară fixă, protezarea mobilizabilă a edentațiilor parțiale și protezarea mobilizabilă a edentațiilor totale. Protezele dentare sunt în general piese rigide, realizate în afara cavității bucale, cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară.
Tipuri de proteze dentare:
Lucrările protetice sunt confecționate din metalo-ceramică și ceramică pe suport de zirconiu. În ambele cazuri, inițial se confecționează o capă (din metal sau zirconiu) care se adaptează la bontul dentar sau cel protetic (pentru implant) peste care se aplică ceramică cu o estetică și rezistenţă ridicate. Pentru o integrare perfectă la nivelul arcadei dentare și o bună funcționalitate în ocluzia dentară, se parcurg 2 etape de verificare a lucrărilor dentare, proba capei și proba la ceramică, după acestea piesa protetică fiind gată pentru cimentare.
Protezele dentare, fie că sunt coroane sau punți, redau forma și culoarea exactă a dinților naturali, fiind eficiente în realizarea funcțiilor specifice aparatului dento-maxilar (masticație, vorbire). Acestea oferă un rezultat rapid din punct de vedere al tratamentului unuia/mai multor dinți absenți și predictibil pe o durată lungă de timp.