Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0735-153-230

Profilaxie

Măsurile de igienă orală aplicate corect și consecvent reprezintă cea mai bună metodă de păstrare a sănătății dinților și gingiilor pe termen lung. De multe ori se întâmplă ca pacienții să subestimeze importanța acestora.

 

Acestea se realizează atât individual, de fiecare persoană la domiciliu, cât și în cabinetul de medicină dentară, într-un mod profesional, la intervale regulate de timp.

 

Ideal pentru evitarea apariției cariilor dentare, a afecțiuniilor gingivale sau a bolii parodontale, este să ne realizăm igiena orală zilnică prin folosirea aței dentare, a periajului dentar și apei de gură.

 

În cabinetul stomatologic se realizează igienizarea dentară profesională, care cuprinde detartrajul sonic sau ultrasonic, periajul profesional și air-flow-ul. Acestea se realizează la o perioadă de 4-6 luni, într-un mod individualizat, adaptate nevoilor fiecărui pacient și asociat cu riscul acestuia de a dezvolta carii sau afecțiuni gingivale în viitor.

 

Fluorul din produsele de igienă orală contribuie la profilaxia cariilor. Acest element este prezent în viața fiecărei persoane, regăsindu-se în apa potabilă, în lactate, cereale și în frunzele de ceai. În perioada de formare a dinților sau în copilărie, administrat în cantitate optimă, contribuie la formarea unor dinți cu o rezistență mai mare la producerea cariilor, după această perioadă însă, când dinții permanenți sunt prezenți în cavitatea bucală, acționează doar local prin prevenirea formării cariilor și mineralizarea celor aflate în stadii incipiente, de pete alb cretoase.

Igiena orală individuală

Aceasta se realizează în 3 pași. Primul este reprezentat de folosirea aței dentare pentru curațirea spațiilor interdentare de placa bacteriană și de resturile alimentare. Aceasta creează spațiul favorabil astfel încât în timpul periajului să ajungă și în aceste locuri componentele pastei de dinți.

 

Al doilea pas este realizarea periajului dentar. Recomandat este ca acesta să se efectueze de două ori pe zi, dimineață, după micul dejun, și seara, înainte de culcare. Utilizarea periuțelor de dinți cu consistența periilor moale (soft) sau a periuțelor electrice cu senzor de presiune previne aplicarea unor forțe excesive la nivelul dinților și gingiilor.

 

Ultimul pas constă în clătirea timp de 30 de secunde cu apă de gură, recomandabil este ca aceasta să nu conțină alcool.

                                                     

Ce este placa bacteriană?

 

Depozitul situat la nivelul dinților reprezentat de acumularea bacteriilor, a resturilor alimentare și a compușilor consituenți ai salivei poartă denumirea de placă bacteriană. Inițial aceasta se prezintă ca un depozit moale de culoare alb-gălbuie care poate fi îndepărtat prin metode de ingrijire dentară uzuale.

 

Neîndepărtată, în timp, aceasta se mineralizează, ducând la formarea tartrului dentar. Acesta reprezintă un factor iritativ permanent la nivelul gingiilor și poate fi îndepărtat doar de medicul stomatolog.

Procedurile de profilaxie dentară realizate în cabinetul stomatologic:

  • Detartrajul

În timpul acestei proceduri medicul stomatolog îndepărtează depozitele de tartru de la nivelul dinților manual sau cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Această procedură este neinvazivă, ea nu deteriorează smalțul. Se realizează cu ajutorul unui flux continuu de apă pentru a evita supraîncalzirea dinţiilor și pentru o experiență cât mai prietenoasă pentru pacienți.

 

  • Air-flow

Air-flow-ul dentar este o metodă de curățare a dinților de colorații extrinseci (ceai, cafea, vin rosu, sucuri colorate etc) și a locurilor greu accesibile. Acesta presupune aplicarea la nivelul dinților a unui jet format din particule fine de bicarbonat de sodiu având ca vehicul apa și aerul.

O practică des întâlnită în rândul pacienților este realizarea periajului dentar folosind bicarbonat de sodiu alimentar. Este o metodă complet greșită pentru ca acesta, având o granulație mare, este abraziv pentru smalț, subțiindu-l în timp.

 

  • Periajul profesional

O procedură total nedureroasă și fără disconfort, periajul dentar profesional se realizează cu o pastă specială și o turație controlată a periuței.

În final, după igienizarea profesională, dinții dumneavoastra vor fi curați și își vor recăpăta senzația de prospețime.

 

De ce să ai încredere în noi?

 

Prin profesionalism, devotament și dedicare, putem rescrie împreună povestea zâmbetelor curajoase!