Endodonția este specialitatea medicinei dentare care se ocupă cu morfologia, fiziologia și patologia pulpei dentare (sau așa cum este cunoscută aceasta – „nerv”) și a țesuturilor periapicale (din jurul vârfului rădăcinii dintelui).
În momentul în care pulpa dentară este afectată ireversibil, cum ar fi în cazul cariilor dentare complicate sau a unor fracturi, se recurge la realizarea tratamentului endodontic care presupune îndepărtarea țesuturilor afectate din interiorul dintelui, tratamentul chemo-mecanic care decontaminează și pregătește canalele radiculare pentru obturația definitivă radiculară.
Pulpa dentară este componenta dintelui reprezentată de terminaţiile nervoase şi vasele de sânge din interiorul dintelui, care îi asigură acestuia vascularizația și inervația optime.
Avansul tehnologiei și utilizarea acesteia în clinica de medicină dentară se regăsesc sub forma unor tratamente mult mai rapide și eficiente în comparație cu tehnicile convenționale, materializându-se astfel în rândul pacienților printr-un număr scăzut de vizite la stomatolog, disconfort scăzut și rezultate predictibile pe termen lung.
Laserul BIOLASE luptă eficient împotriva infecțiilor endodontice și poate efectua dezinfecția și curăţarea canalelor radiculare mult mai în profunzimea structurilor dentare permițând realizarea tratamentului endodontic într-o singură ședință. Irigarea canalelor radiculare asistată laser asigură o dinamică mai bună a fluidelor și o penetrare a soluției de irigare în canalele laterale, imposibil de instrumentat manual.
Avansul tehnologiei și utilizarea acesteia în clinica de medicină dentară, se regăsesc sub forma unor tratamente mult mai rapide și eficiente în comparație cu tehnicile convenționale, materializându-se astfel în rândul pacienților printr-un număr scăzut de vizite la stomatolog, disconfort scăzut și rezultate predictibile pe termen lung.
Laserul BIOLASE luptă eficient împotriva infecțiilor endodontice și poate efectua dezinfecția și curătarea canalelor radiculare mult mai în profunzimea structurilor dentare permițând realizarea tratamentului endodontic într-o singură ședință. Irigarea canalelor radiculare asistată laser asigură o dinamică mai bună a fluidelor și distribuție a soluției de irigare în canalele laterele.
Obturația canalelor radiculare
După tramanetul chemo-mecanic al canalelor radiculare, următorul pas este obturația definitivă a acestora. Sistemul de obturare Kerr Elements IC asigură realizarea obturației printr-o tehnică numită condensare verticală la cald care permite o obturație foarte omogenă, etanșă, tridimensională a canalelor radiculare, cu rezultate durabile în timp.
Cimentul endodontic bioceramic pe baza de MTA (agregat mineral trioxid) este un material folosit alături de gutaperca injectată la cald pentru obturarea canalelor radiculare. Acesta prezintă o biocompatibilitate excelentă, efect antimicrobian și stabilitate dimensională în timp, care permit o vindecare optimă a țesuturilor periapicale după tratamentul afecțiunilor endodontice.