Pedodonția este o specialitate a medicinei dentare care asigură sănătatea orală a copiilor și a adolescenților, prin mijloace de prevenție și tratament.
Medicul pedodont își dedică activitatea pentru a menține sănătatea orală a copiilor încă din primele luni de viață, când apar primii dinți, până la vârsta de 12-14 ani. Pedodontul deține experiența și calificarea necesare pentru a îngriji dinții, gingiile și întreaga cavitate orală a copiilor de-a lungul diverselor perioade ale copilăriei.
Primii dinți ai copiilor apar în primele 6 luni de viață. În jurul vârstei de 6-7 ani, aceștia încep să piardă primii dinți temporari („de lapte”), care vor fi înlocuiți ulterior de cei permanenți.
Fără o îngrijire dentară adaptată nevoilor fiecărui copil în parte, aceștia se pot confrunta cu dezvoltarea unor carii dentare și afecțiuni ale țesuturilor moi care pot provoca complicații de-a lungul vieții de adult.
Caria dentară este una dintre cele mai răspândite și comune afecțiuni cronice prezentă în perioada copilăriei (peste 90% dintre copiii până în 12 ani prezintă cel puțin o carie).
Oricine, chiar și copiii, pot dezvolta carii dentare, mai mult, aceștia fiind necorespunzătoare, consumul crescut de produse pe bază de zahăr, aportul insuficient de fluor, calciu, fosfor și alte minerale.
De aceea este bine ca prima vizită la pedodont să se facă după apariția primilor dinți, pentru recomandări în privința igienei dentare, precum și pentru a se obișnui copilul cu vizitele regulate la medicul stomatolog.
Încă de când primul dinte temporar apare la nivelul arcadei dentare, este timpul realizării periajului dentar cu paste de dinți cu fluor.
Iată câteva sfaturi:
Odată cu apariția primilor dinți permanenți, molarii de 6 ani, este importantă efectuarea sigilării dentare a acestora pentru prevenirea apariției cariei dentare imediat după erupție.
Această procedură constă în sigilarea zonei ocluzale (unde se realizează masticația) după o curățare prealabilă, pentru a împiedica bacteriile și resturile alimentare să pătrundă în zonele retentive de la acest nivel. Sigilările se pot face la toți dinții din zona laterală, dacă relieful lor ocluzal este foarte pronunțat și igiena dentară nu este corespunzătoare.